Konik leśny

Konik leśny

Chorthippus vagans

Gatunek owada prostoskrzydłego z rodziny szarańczowatych (Acrididae). Występuje w Europie, Azji i Afryce Północnej. W Polsce jest gatunkiem szeroko rozprzestrzenionym, występującym jednak lokalnie, związanym ze środowiskiem leśnym (prześwietlone lasy liściaste i mieszane oraz świeże bory sosnowe).

Konik leśny – śpiew samca
Ochrona gatunkowanie
Czerwona Lista Gatunków
Ginących i Zagrożonych
nie
IUCN Red List LC (gatunek mniejszej troski)
Dyrektywa siedliskowanie

Data ostatniej aktualizacji: 31 sierpnia 2019 r.

Autorzy danych dotyczących rozmieszczenia: Arkadiusz Kiszka

Źródło nagrania: Xeno-canto