Konik brunatny

Konik brunatny

Chorthippus brunneus

Euroazjatycki gatunek owada prostoskrzydłego z rodziny szarańczowatych (Acrididae). Występuje prawdopodobnie na obszarze całej Polski, choć nie wykazano go z Kotliny Nowotarskiej i z Tatr. Gatunek eurytopowy, ale najliczniej występuje w środowiskach suchych, na murawach naskalnych i kserotermicznych.

Konik brunatny – śpiew samca
Ochrona gatunkowanie
Czerwona Lista Gatunków
Ginących i Zagrożonych
nie
IUCN Red ListLC (gatunek mniejszej troski)
Dyrektywa siedliskowanie

Autorzy danych dotyczących rozmieszczenia: Arkadiusz Kiszka

Źródło nagrania: Xeno-canto